Híreink

Mi az a COP, SCOP érték?

2019.06.08 09:31
gutiklima
Mi az a COP, SCOP érték?

Mi az a COP, SCOP érték és miért fontosak?

COP érték az elektromos fűtésre alkalmas készülékek egyik legfontosabb adata. Az angol coeffiecient of performance kifejezésből ered. Magyarul jósági fokként szokták emlegetni.

Ez az érték egy arányszám, ami azt mutatja meg, hogy az adott készülék mennyire hatékonyan tudja felhasználni az energiát. A COP érték 1kW felvett energiával leadott hőenergia mértékét jelöli. Az elektromos radiátoroknál ez az érték 1 környékén mozog, azaz 1kW elhasznált áramból 1kW hőenergiát tudnak előállítani.

Az SCOP érték az egész szezon alatt megállapított jóságfokot jelenti, ahol figyelembe vették az átlagos hőmérséklet alapján a -15 és a +10 fokot is a téli szezonban.

Magasabb COP és SCOP érték esetén a fűtés nagyobb hatásfokkal működik és gazdaságosabban használja fel az energiát. A fűtésre alkalmas klímáknál ez az érték 4 körül lehet, de a minőségibb készülékeknél akár az 5.5-ös SCOP érték sem számít ritkának.

A jelenlegi gázárak mellett elmondhatjuk, hogy ha egy klíma COP értéke eléri a 2.75-ös értéket, akkor gazdaságosabban használható, mint egy gázfűtés. A kedvezményes GEO és H tarifák esetén (lásd lejjebb) már 3-es COP értékkel is gazdaságosan használható a légkondicionálós fűtés.

Fontos megjegyezni, hogy a COP érték egy adott hőmérsékleten mért összeg. A klímás fűtés tényleges hatásfoka függ a kinti levegő hőmérsékletétől is. Ennél átfogóbb képet adhat a manapság sokszor használt SCOP vagyis szezonális jósági fok. Ennél már számításba veszik a hidegebb és melegebb napok arányát is.

(Bővebben erről itt olvashat (angol))

Környezetkímélő fűtés és kedvezményes tarifák

A klímával való fűtés csupán a készülék működtetésére használja fel az elektromos áramot, nem a tényleges fűtésre, így sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek.  Ám nem csak környezetünket óvja, hanem pénztárcánknak is jót tehet. Ezt itthon az áramszolgáltatók álltal biztosított kedvezményes tarifák teszik lehetővé.

A H tarifa az ország teljes területén elérhető a GEO tarifa pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatónál áll rendelkezésünkre. Ezekkel akár 30%-ot is spórolhatunk a villamosáram árából.

Amire érdemes odafigyelni, hogy a GEO tarifát használóknál napi kétszer kettő óra beütemezett szünet van, amíg fűtés nélkül maradunk. Így érdemes körültekintően megtervezni a rendszert.

A klímás fűtés további előnyei

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a klímával való fűtés számos kényelmi funkciót biztosít számunkra.

A legfontosabb talán, hogy egész évben élvezhetjük a kellemes hőmérsékletet otthonunkban. Ugyanaz a rendszer télen fűt, nyáron pedig hűt. Emellett végig pontosan szabályozhatjuk az elérni kívánt hőmérsékletet, nem kell folyamatosan állítgatnunk a gázkazánt. Elég, ha a készüléken beállítjuk az elérni kívánt hőmérsékletet és az megfelelően szabályozza a fűtést.

A szabályozáshoz kapcsolódik egy másik fontos kényelmi funkció, hiszen ezeket a modern gépeket már akár az kanapén ülve, sokszor mobiltelefonról is tudjuk irányítani. Emellett interneten keresztül akár előre is beprogramozhatóak. Beállíthatjuk akár, hogy esténként melegebb legyen vagy hogy amíg a munkában vagyunk ne fűtsön feleslegesen a készülék, így biztos nem felejtjük úgy sosem a fűtést.

Fontos szempont lehet a gyors felfűtési idő is. Ezek a készülékek pár perc alatt kellemes meleget varázsolnak a helyiségben.  Így akár elég lehet akkor befűteni a lakást, amikor hazaérünk vagy használhatjuk a már fentebb említett temperáló fűtést is.

Milyen hatással van a klíma a lakás levegőjére?

A modern készülékek fejlett légszűrőkkel rendelkeznek így a lakás levegője is sokat tisztulhat a klímák használatával. Emellett párátlanítóként is funkcionálnak. Ezzel csökkenthetjük a lakásban előforduló penészt is.

A légszűrők minősége is fontos szempont lehet a rendszer kiválasztásánál, hiszen egyes szűrők csupán a port fogják meg, mások pedig a különböző baktériumokat és mikroorganizmusokat is kiszűrik a levegőből.

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogy a klímákban lecsapódó nedvesség nagyon jó táptalaj lehet a különböző penészgombáknak és baktériumoknak. A modernebb szűrők ezért különböző antibakteriális megoldásokat használnak. Ennek ellenére azonban elengedhetetlen, hogy megfelelő gyakorisággal ellenőriztessük mind a készüléket, mind pedig a szűrőket.

Gyors és olcsó kiépítés

Mint már fentebb említettük a klíma rendszerek kiépítése sokkal egyszerűbb, mint egy gázfűtés telepítése. Ezekhez nem szükséges hónapokat várnunk a különböző tervekre engedélyekre sem. Emellett nagyjából fele költségből jön ki egy klímás fűtés bekötése, mint egy gázfűtés kiépítése.

Milyen gyakran kell karbantartani a klímaberendezésünket?

Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy a klíma rendszert folyamatosan karbantartást igényel. A hagyományos klímákat évente egyszer elég, ám a fűtésre használt légkondicionálókat mind a hűtési, mind pedig a fűtési szezon előtt meg kell nézetnünk szakemberrel, hogy megtisztítsák a szűrőket. Ez egy plusz költség, amivel számolnunk kell. Klíma tisztítás

Cserébe a klímák meghibásodása sokkal kevésbé gyakori, mint a többi rendszeré. Illetve egy légkondiciónáló javítása, szervizköltsége nagyságrendekkel olcsóbb, mint a hagyományos fűtéseknél lehet.

 

Váltás fűtő klímára: gyakori kérdések

Valóban gazdaságosabb klímával fűteni, mint gázzal?

Az esetek többségében igen. Elsősorban a klíma készüléktől függ, de igen komoly szerepe van a külső hőmérsékletnek is. Minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet annál rosszabb a hatásfoka a légkondicionálónak.

Az átmeneti (őszi, tavaszi) időszakban mindegyik klíma költséghatékonyan üzemeltethető, de a hideg, téli időszakban túl költséges lehet a fűtés egyes készülékek esetében. Tehát ha csak egy kicsit szeretne melegíteni, akkor ideális a klímát beindítani. 10-15 perc alatt befűt, nem szükséges beindítani a kazánt és órákat sem kell várni, míg fölmelegszik.

A klíma készülékek nagyobb részével 7-10 fokig jobban vagy hasonló hatásfokkal tudnak dolgozni mint egy cirkós kazán. A jobb; fűtésre optimalizált berendezések viszont 0, -5 fok környékén érik el ezt a határt. Emiatt a nagy hidegben, amikor jelentősen, tartósan 0 alá csökken a hőmérséklet, gazdaságosabb lehet egy gázfűtéses rendszer. 

Ennek ellenére érdemes klímát választani fűtési megoldásnak, hiszen nem folyamatosan megy mínuszba a hőmérő higanyszála. A leghidegebb téli hónapban (januárban) Budapesten az átlagos középhőmérséklet 0,4 fok. 

Vagyis egy téli fűtésre is alkalmas készülékkel gazdaságosabban jövünk ki, mintha gázzal fűtenénk.

Mindegyik klíma tud fűteni?

Igen, a ma kapható klímaberendezések mindegyike tud fűteni. De nem mindegyiket gazdaságos téli fűtésre használni. Ez a felfűtendő helységtől és a készüléktől is nagymértékben függ.

Klímával szeretném megoldani a ház téli fűtését, lehetséges?

Ez leginkább a ház elrendezésétől függ, bizonyos esetekben nem javasoljuk, mert nem költséghatékony. Általában szobánként egy klímára van szükség, hogy mindenhol kellemes meleg legyen.

Mennyibe kerül egy téli fűtésre is alkalmas berendezés és szerelés?

A télen is stabilan használható készülékek mindig valamivel drágábbak, mint az alap modellek, illetve a szerelésnél be kell építenünk tálca és kartelfűtést, hogy a téli üzemmódot gond nélkül bírja.

Szeretnék a szobákon kívül a fürdőbe és a konyhába is fűtő berendezést berakatni, lehetséges ez?

A vizes helyiségekben és a konyhában más megoldást kell találni. A magas pára és a konyhában lévő zsiradékok tönkre tehetik a berendezést, mivel zsíros lerakódás kerül a hőcserélőre, ami már többé nem vagy csak kis részben tudja a hőt átadni a levegőnek.

A fűtő klímára igényelhető a H tarifa vagy GEO tarifa?

Igen, erre igényelhető ez a kedvezményes áramtarifa. A H tarifa a nap 24 órájában van október 15-től április 15-ig. A GEO tarifa egész évben van, de napi 20 órában (délelőtt 8-10 és délután 16-18 óra között nincs). A kedvezmény is jelentős, a mindenkori a mindenkori egységár nagyjából 60%-a.

Ha mindkettőt tudja igényelni, akkor többnyire jobban megéri a GEO tarifát választani, hiszen azt a nyári hűtésre is lehet használni, viszont az ehhez tartozó tulajdonság minimumot (SCOP 4.1) nem mindegyik készülék tudja.

olcsobbat.hu cetelem_hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.